Deelnemers in beeld

Wie zijn de mensen in de Museum Plus Bus? Vlak voor de coronacrisis uitbrak schetsten wij het verhaal van onze deelnemers, begeleiders en chauffeur. De groep Kennemerhart uit Haarlem ging samen met gasten en vrijwilligers van Vier het Leven naar de Hermitage.

De chauffeur staat lachend in de deuropening van de Museum Plus Bus

“Met de Museum Plus Bus is het altijd heel gezellig. Ik heb elke dag een bus vol blije gezichten van senioren die met elkaar naar een museum gaan. Fijn is dat iedereen in één mooie comfortabele bus zit, en dat de senioren niet ongezellig zijn onderverdeeld over kleinere busjes of meerder auto’s. Iedereen kan samen mee, ook al zijn er mensen gekluisterd aan hun rolstoel. Alle rollators en rolstoelen kunnen mee onderin…alles onder één dak! Ik ben blij dat ik met eigen ogen kan zien dat het geld van de VriendenLoterij heel goed terecht komt met dit bijzondere project.

 

‘Ik ga mee met dit uitstapje, omdat niet alles in mijn hoofd meer compleet is. Ik heb een beetje last van vergeetachtigheid. En als ik dan mee ga, dan heeft mijn vrouw thuis even tijd voor zichzelf. Dan krijgt zij een keertje rust. Daarom ga ik ook naar de Blinkert van Kennemerhart. Het is heel prettig om daar activiteiten te doen. Ik ben geen stilzittend figuur. Het museum is mooi opgezet, daar denk ik dan wel over na. Ik heb zelf altijd met mijn handen gewerkt, dan kijk je toch anders naar die kunststukken.’

Een oudere man staat achter een vitrine waar een gouden beeld in staat
Een gastvrouw met geel colbert staat naast een vitrine en kijkt met een glimlach naar kunstwerken

‘De Museum Plus Bus is een fantastisch project. Ik werk voor de Museum Plus Bus via Oudstanding Groep B.V. Iedereen doet dit werk met plezier. Het is heel aangenaam en ik ga altijd met een voldaan gevoel weer naar huis. Ik doe dit werk omdat ik het leuk vind om met mensen te werken en de musea maken het extra speciaal. Je doet het voor de mensen, zodat zij een fijne dag hebben. Zij hebben echt een dagje uit en kijken er vaak al lang en vol verwachting naar uit. De dagen hebben een heel goede sfeer en het is altijd gezellig. Ik leer zelf ook nog steeds bij. In de musea, zoals nu in Hermitage Amsterdam, leer ik veel over de kunst. Maar ik leer het meeste van de mensen die meerijden. Er gaan zoveel mensen met zo veel verschillende achtergronden mee, daar kan je wat van opsteken. Door dit werk merk je hoeveel geluk je in het leven hebt.’

‘Het is gezellig om met je eigen ploegje in de Museum Plus Bus te zitten. Ik ga normaal niet zo snel met zulke dingen mee, maar nu dacht ik ‘waarom niet?’ Thuis zit je ook maar thuis. Ik vond alles mooi, want ik had het nog nooit gezien. En zoveel bling bling bij elkaar! Ik zou best wel zo’n ring mee naar huis willen nemen, maar dat mag natuurlijk niet.’

Een dame op leeftijd staat lachend in een museumzaal
Een ouder vrouw staat leunend tegen een balustrade, Ze kijkt in de camera.

‘Ik ben twee keer eerder met een uitje van Stichting Vier het Leven mee geweest. Het is heel leuk, maar vaak ’s avonds en dat doe ik niet zo heel graag. Vandaag gingen we overdag op pad naar de Hermitage Amsterdam en dan ga ik graag mee. Ik ben hier nog nooit geweest, maar wel in de Hermitage in Rusland. Daar heb ik meer schilderijen gezien en hier zijn vooral kleding en juwelen te zien. Ik was blij dat ik in de bus voorin kon zitten. Soms word ik weleens misselijk, dat heeft met je evenwicht te maken. Ik heb altijd veel zin in zo’n uitje. Als je eenzaam bent, dan grijp je alles aan om weg te gaan. Mensen komen niet naar je toe, je moet het wel zelf doen!’

“Het was hartstikke leuk om met de Museum Plus Bus mee te gaan. Ik zit graag in een bus, want dan kan je lekker om je heen kijken. Je kan dan ook kletsen met andere mensen. Ik vond de juwelen heel mooi. Het allermooiste vond ik die broche, dat leek haast wel een bloemenvaasje. De rest was ook mooi hoor, maar dit was echt geweldig om te zien.”

Een oudere vrouw met paarse trui zit lachend op haar rollator. Achter haar hangen verschillende foto's aan de muur.
Een oude man staat in een lege ruimte. Op de achtergrond zien we een orgel.

“Het was geweldig hier. Ik vond alles wel mooi of interessant. Ik heb ook weer wat geleerd, zeker bij de rondleiding. De gids vertelde over Rusland en hoe het daar was voor het tijdperk van communisme. Als je met ze allen op stap gaat is het heel leuk, alleen zou ik niet zo snel naar een museum gaan.”

“Elke maand ga ik wel mee met Vier het Leven. Hoofdzakelijk naar de schouwburg, voor muziek of musicals. Binnenkort ga ik met mijn kleinkinderen naar Soldaat van Oranje. Ik ga mee omdat ik veel alleen ben. Natuurlijk heb ik mijn kinderen, maar die kunnen niet elke dag op bezoek komen. En dan is het extra fijn dat ik bij Vier het Leven zelf een uitje kan kiezen.

Vorig jaar ben ik ook al hier in de Hermitage Amsterdam geweest. Toen was er een tentoonstelling met beelden, van de drie gratiën bijvoorbeeld. Ik vind het een heel fijn museum. Vrienden van mij zijn weleens naar de Hermitage in Rusland geweest, dat zou ik ook best weleens willen. Stel je toch eens voor!”

Een ouderen vrouw met blauwe trui en paarse sjaal zit in een rolstoel. Ze kijkt lachend richting de camera.
Een vrouw kijkt lachend in de camera. Op de achtergrond zien we ouderen kijken naar kunst.

“Ik ben nu drie jaar vrijwilliger bij Vier het Leven. Eerst wist ik niet wat het was, via mijn moeder heb ik er over gehoord. Zij was zo enthousiast en toen dacht ik dat is ook iets voor mij. Ik houd van theater en musea. Normaal gaan we met Vier het Leven in Haarlem naar het theater. Vandaag ben ik voor het eerst mee naar een museum. Het is een fijn uitje voor mensen die alleen zitten, zo kunnen we ze een fijne dag bezorgen. Alleen gaan zij toch niet zo snel op pad.

Het is een fijn aanbod. De mensen worden thuis opgehaald, we brengen ze naar een museum of theater en daar zorgen we ook voor ze. We brengen de jas naar de garderobe, halen een kopje koffie voor ze. We zijn echt samen uit, want we kijken samen naar de voorstelling en in de pauze of na afloop dan spreek je er met elkaar over. Het is heel leuk omdat de gasten echt een avondje uit zijn.”

“Ik ben vrijwilliger bij Stichting Vier het Leven en we gaan normaal altijd als groepje van drie gasten en één vrijwilliger op pad. We halen de mensen thuis op en maken er dan een gezellige dag van. We gaan naar van alles toe, opera, toneel of een museum. Het was super om nu met de Museum Plus Bus mee te kunnen. Het was helemaal verzorgd en de chauffeuse reed ook heel goed!”

Het is een fijn aanbod. De mensen worden thuis opgehaald, we brengen ze naar een museum of theater en daar zorgen we ook voor ze. We brengen de jas naar de garderobe, halen een kopje koffie voor ze. We zijn echt samen uit, want we kijken samen naar de voorstelling en in de pauze of na afloop dan spreek je er met elkaar over. Het is heel leuk omdat de gasten echt een avondje uit zijn.”

Een ouderen dame in rolstoel kijkt lachend naar haar duwer.

Fotografie: Milagro Elstak