Veelgestelde vragen

Praktisch

VERBORGEN

FGXFG

Voor wie rijdt de Museum Plus Bus?

De Museum Plus Bus rijdt voor groepen senioren die zonder de Museum Plus Bus door hun leeftijd of conditie geen museumbezoek meer kunnen afleggen. De Museum Plus Bus vraagt u er op toe te zien dat de deelnemers zoveel mogelijk aan deze criteria voldoen. Het doel van de Museum Plus Bus is drempelverlagend te zijn. De minimum leeftijd voor deelname aan Museum Plus Bus arrangementen bedraagt 70 jaar. Mochten de senioren in uw groep jonger zijn dan 70 jaar en ouder dan 65 jaar en u bent van mening dat de groep voldoet aan de andere bovenstaande criteria dan verzoeken wij u om dit te motiveren aan het kantoor op het inschrijfformulier of per e-mail.

Begeleiders van deelnemers hoeven niet te voldoen aan bovengestelde criteria. 

Deelname aan een dagarrangement van de Museum Plus Bus is dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kosteloos.

Hoe kunt u een groep ouderen inschrijven voor de Museum Plus Bus?

U kunt zich namens een groep ouderen op 1 oktober 2023 tot 1 oktober 2024 inschrijven voor de Museum Plus Bus. Inschrijven verloopt uitsluitend via een online inschrijfformulier.
Aanmelden is helaas geen garantie tot plaatsing. Jaarlijks ontvangt de Museum Plus Bus viermaal zoveel inschrijving als te verdelen ritten. Nieuwe groepen en groepen die voor 2022 zijn meegeweest verlenen wij voorrang in de planning.

Wanneer wordt uw groep ingepland?

De Museum Plus Bus plant drie maanden vooruit. Indien er een plek vrij is voor uw groep zullen wij u telefonisch benaderen met een aanbod voor een museum en datum.
Mocht er onverhoopt geen plek zijn voor uw groep dan zullen wij u uiterlijk in september 2024 per e-mail op de hoogte brengen.

Wat is het minimum en maximum aantal deelnemers voor een rit met de Museum Plus Bus?

Het minimum aantal deelnemers is 35 personen inclusief begeleiding, het maximum aantal deelnemers bedraagt 45 personen inclusief begeleiding.

Hoeveel begeleiders moet uw groep meebrengen?

De Museum Plus Bus vraagt begeleiding vanuit de deelnemende organisatie. Per 15 deelnemers dient er tenminste 1 begeleider aanwezig te zijn. Tevens dient er 1 begeleider te zijn voor deelnemers die gebruik maken van een rolstoel en voor deelnemers die één-op-één begeleiding behoeven bijvoorbeeld deelnemers die mogelijk verward kunnen raken of neiging hebben tot dwalen. Deze begeleiding vanuit de deelnemende organisatie is verantwoordelijk voor de gedragingen en (medische) verzorging van de deelnemers tijdens het dagarrangement.

Wat zijn de deelnemersvoorwaarden?

De Deelnemersvoorwaarden en Huisregels treft u hier: Deelnemersvoorwaarden Museum Plus Bus

 

Bus

VERBORGEN

FGXFG

Waar haalt de Museum Plus Bus uw groep op?

De Museum Plus Bus haalt de groep op van het door de deelnemende organisatie aangegeven adres. Bijvoorbeeld het verzorgingshuis waar de deelnemers wonen, een dorpshuis of een ander door de deelnemende organisatie gekozen plaats.
Let u hierbij wel op de toegankelijkheid van de opstapplaats voor de bus met betrekking tot tijdelijk parkeren en in- en uitstappen.
In overleg met het kantoor van de Museum Plus Bus kunt u een tweede opstaplocatie vastleggen. Deze locatie dient zich binnen een straal van 10 kilometer vanaf de eerste opstaplocatie te bevinden.

Hoelaat haalt de Museum Plus Bus uw groep op?

De exacte tijd wanneer de bus uw groep ’s ochtends ophaalt en hoe laat uw groep aan het einde van de middag weer thuis is, hangt af van de gekozen opstapplaats en het museum dat uw groep gaat bezoeken. De uiteindelijke tijden ontvangt u in de vorm van een programma dat u zes weken voorafgaand aan het arrangement per e-mail ontvangt.
De Museum Plus Bus streeft ernaar de dag binnen de grenzen van 9:00 tot 18:00 uur te houden.

Kunnen rolstoelen en rollators mee in de bus?

Ja, rolstoelen en rollators kunnen worden meegenomen in de bus. Onderin het laadruim is plaats voor maximaal zestien (16) opvouwbare hulpmiddelen (rollators en opvouwbare rolstoelen)*. Daarnaast kunnen er maximaal twee vaste rolstoelen of één elektrische rolstoel boven in de bus worden geplaatst.

* In het Van Gogh Museum, Joods Museum, Kunstmuseum Den Haag en het Zeeuws Museum zijn maximaal tien (10) opvouwbare hulpmiddelen toegestaan. In het Zeeuws Museum zijn wegens de opstelling geen elektrische rolstoelen toegestaan.

Is er een rolstoellift in de bus?

Ja, de Museum Plus Bus is uitgerust met een rolstoellift. Het platform van de lift is 82 centimeter breed en 122 centimeter lang. De lift wordt gebruikt om de vaste rolstoelen bovenin te plaatsen, maar ook wanneer een deelnemer slecht ter been is kan de deelnemer plaatsnemen in een rolstoel en onder begeleiding van de chauffeur gebruik maken van de rolstoellift.

Is er een toilet in de bus?

Ja, er is een toilet aanwezig in de bus, maar vanwege veiligheidsredenen is het niet mogelijk het toilet te bezoeken tijdens het rijden. Vriendelijk verzoek om voorafgaand aan de reis of bij aankomst in het museum gebruik te maken van een vast toilet. Op verzoek kan er onderweg een sanitaire stop ingelast worden.

Mogen scootmobielen, loopfietsen of ander gemotoriseerde (e-)hulpmiddelen mee in de bus?

Nee, de Museum Plus Bus staat geen (opvouwbare) scootmobielen, loopfietsen en andere gemotoriseerde (e-) hulpmiddelen toe in de bus en in de aangesloten musea.

 

Museum

VERBORGEN

FGXFG

Wat kost een dag met de Museum Plus Bus?

De Museum Plus Bus arrangementen worden gratis aangeboden dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.
Het is absoluut niet de bedoeling dat de deelnemende organisatie / contactpersoon bijvoorbeeld administratiekosten doorberekenen aan de deelnemers.
Kosten die wel doorberekend mogen worden zijn de kosten voor een lunchmenu in het museumrestaurant.

Moet uw groep in de rij staan voor entreekaarten?

Nee, de entree wordt verzorgd door de Museum Plus Bus. Veel musea hebben een fastlane of groepsentree waardoor onze groepen snel naar binnen kunnen. Houdt u er wel rekening mee dat het rondom het museum erg druk kan zijn.

Wat mag uw groep wel en niet meenemen in het museum?

U mag alles meenemen, behalve: scherpe voorwerpen, wapens en zaken waarmee u de tentoongestelde werken of de bezoekers van het museum schade kunt berokkenen. Paraplu’s, grote tassen en rugzakken mogen ook niet het museum in. U kunt deze afgeven bij de garderobe of deponeren in een kluisje. In het museum zijn geen huisdieren toegestaan, uitgezonderd wanneer het een hulphond betreft.

Zijn er hulpmiddelen te leen in het museum?

Ja, de meeste musea hebben hulpmiddelen te leen. U doet er verstandig aan vooraf contact met het museum op te nemen om te vragen of u een hulpmiddel kunt lenen.

Is lunch inbegrepen?

Nee, lunch zit niet inbegrepen bij het Museum Plus Bus dagarrangement. De lunch dient groepsgewijs georganiseerd te worden door de contactpersoon van de groep.
Een betaalbaar luncharrangement kan groepsgewijs worden geboekt bij het museumcafé. In het programma dat de Opdrachtgever zes weken voorafgaand aan het arrangement ontvangt staat het lunchmenu beschreven en staan de contactgegevens van het museumcafé vermeld. Indien er wegens omstandigheden uiteindelijk minder mensen lunchen dan op voorhand is afgesproken, zijn de volledige kosten voor eigen rekening. Het museumcafé koopt de lunch namelijk speciaal voor onze groepen in. Het nuttigen van eigen meegebrachte lunch is in de musea en in de museumcafés niet toegestaan.

Zijn er speciale regels in het Joods Museum in verband met de Joodse wetten?

Ja, het Joods Museum is een koosjer gebouw, wat inhoudt dat u helemaal geen etenswaren mee naar binnen mag nemen het museum in. Heeft u toch eten of drinken in uw tas? Dan kunt u deze achterlaten in een gratis kluisje bij de entree. Ook de gerechten en dranken die u in het museumcafé geserveerd krijgt zijn koosjer. Mannelijke bezoekers hoeven in het Joods Museum geen keppeltje te dragen.