Topstukken on Tour

Topstukken on Tour is een reizende, laagdrempelige tentoonstelling bestaand uit replica’s van kunstwerken uit zeventien toonaangevende Nederlandse musea. De tentoonstelling is gemaakt door de Museum Plus Bus en is speciaal ontwikkeld voor ouderen in woonzorglocaties die moeilijk naar een museum kunnen reizen. Topstukken on Tour biedt bewoners de kans om in alle rust – alleen of gezellig met een medebewoner – bekende topstukken uit grote musea te bekijken. Het bezoek van een museumdocent maakte de museale ervaring compleet. 

Sinds oktober 2020 werden er op 343 locaties tentoonstellingen geplaatst en werden er 39.000 bewoners blij gemaakt met kunst in huis. Op dit moment worden de tentoonstellingen vernieuwd. In het najaar van 2024 gaan de tentoonstellingen weer op reis.


Praktisch

Een woonzorglocatie ontvangt een compleet verzorgde kunstactiviteit voor twee weken. De locatie ontvangt 1 set van vier panelen met replica’s van acht kunstwerken plus een informatiebord. De tentoonstellingsborden zijn zo vormgegeven dat ze zowel staand als zittend goed te zien en lezen zijn. De panelen zijn 1.70 meter hoog, 1.30 meter breed en staan zelfstandig op de grond. De panelen zijn handzaam, licht en kunnen eenvoudig worden verplaatst of omgedraaid. De tentoonstelling wordt op een maandag gebracht en opgebouwd door een van onze enthousiaste chauffeurs. Twee weken later worden ze weer opgehaald.

Op een ochtend of middag in de eerste tentoonstellingsweek bezoekt één van onze museumdocenten uw locatie. De museumdocent zal wat over de kunstwerken vertellen, gaat met bewoners in gesprek over de kunstwerken en sluit het bezoek af met een creatieve opdracht.

Naast de kunstwerken krijgen alle bewoners ook het bijpassende kunstmagazine TotZo!. Dit magazine bevat afbeeldingen en achtergrondinformatie over de getoonde schilderijen. Maar ook creatieve opdrachten, gespreksstarters en puzzels om zelfstandig of samen te maken. Ook krijgt u toegang tot een toolkit met tips en printbare opdrachten voor aanvullende activiteiten die eenvoudig organiseert kunnen worden. 

Topstukken on Tour is mogelijk dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

 

Aanmelden
Wilt u vanaf het najaar 2024 een tentoonstelling in uw woonzorglocatie ontvangen?
U kunt uw interesse via dit formulier kenbaar maken.

“Een grote pluim voor dit initiatief. Het zijn zeer leuke duidelijke museumstukken. Wij en de bewoners vinden ze echt prachtig. De bewoners hebben echt zitten genieten van de uitleg over de museumstukken. Heel erg bedankt alvast en we hopen dit vaker te kunnen aanbieden.”

“Het was geweldig dat dit mogelijk werd gemaakt, het museum dichter naar de mensen brengen.”

“De museumdocent had een goede interactie met de bewoners. De bewoners dachten mee, werden ongemerkt aan het werk gezet door te schetsen en ontdekte daarmee hun verborgen talenten.”

Een oude vrouw kijkt de camera in. Ze heeft een zelfgemaakte tekening in haar handen.
Een groep ouderen kijkt met een glimlach naar de museumdocent
Een groep ouderen kijkt naar de museumdocent.