VEELGESTELDE VRAGEN

Praktisch

VERBORGEN

FGXFG

Hoe kan ik me inschrijven voor de Museum Plus Bus?

U kunt zich op 1 oktober 2022 tot 1 januari 2023 inschrijven voor een arrangement.
Wilt u een seintje ontvangen wanneer de aanmeldperiode opent? Meld u zich dan aan via deze link. Maximaal 6 maal per jaar ontvangt u een nieuwsbrief waarvoor u zich eenvoudig weer uit kunt schrijven: Op de hoogte blijven | Museum Plus Bus

Voor wie rijdt de Museum Plus Bus?

De Museum Plus Bus rijdt voor groepen senioren die zonder de Museum Plus Bus door hun leeftijd of conditie geen museumbezoek meer kunnen afleggen. De Museum Plus Bus vraagt u er op toe te zien dat de deelnemers zoveel mogelijk aan deze criteria voldoen. Het doel van de Museum Plus Bus is drempelverlagend te zijn. De minimum leeftijd voor deelname aan Museum Plus Bus arrangementen bedraagt 70 jaar. Mochten de senioren in uw groep jonger zijn dan 70 jaar en ouder dan 65 jaar en u bent van mening dat de groep voldoet aan de andere bovenstaande criteria dan verzoeken wij u om dit te motiveren aan het kantoor op het aanmeldingsformulier of per e-mail. Begeleiders van deelnemers hoeven niet te voldoen aan bovengestelde criteria. De Museum Plus Bus biedt het vervoer naar de musea aan en verzorgt het gehele dagarrangement. Deelname aan een dagarrangement van de Museum Plus Bus is met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij kosteloos.

Welke begeleiding wordt er verwacht vanuit de deelnemende organisatie?

De Museum Plus Bus vraagt begeleiding vanuit de deelnemende organisatie. Per 15 deelnemers dient er tenminste 1 begeleider aanwezig te zijn. Tevens dient er 1 begeleider te zijn voor deelnemers in een rolstoel en voor deelnemers die één-op-één begeleiding behoeven bijvoorbeeld deelnemers die mogelijk verward kunnen raken of neiging hebben tot dwalen. Deze begeleiding vanuit de deelnemende organisatie is verantwoordelijk voor de gedragingen, verzorging en gezondheid van de deelnemers tijdens het dagarrangement.

Wat is het minimum en maximum aantal deelnemers voor een Dagarrangement?

Het minimum aantal Deelnemers is 30 personen inclusief begeleiding, het maximum aantal Deelnemers bedraagt 45 personen inclusief begeleiding. 

Waar haalt de Museum Plus Bus ons op?

De Museum Plus Bus haalt de groep op van het door de deelnemende organisatie aangegeven adres. Bijvoorbeeld het verzorgingshuis waar de deelnemers wonen, een dorpshuis of een ander door de deelnemende organisatie gekozen plaats. Let u hierbij wel op de toegankelijkheid van de opstapplaats voor de bus met betrekking tot tijdelijk parkeren en in- en uitstappen. In overleg met het kantoor van de Museum Plus Bus kunt u een tweede opstaplocatie vastleggen. Deze locatie dient zich binnen een straal van 10 kilometer vanaf de eerste opstaplocatie te bevinden.

Hoelaat haalt de bus u op en hoelang duurt een dagarrangement?

De exacte tijd wanneer de bus u ’s ochtends ophaalt en hoe laat u aan het einde van de middag weer thuis bent, hangt af van de gekozen opstapplaats en het museum dat u gaat bezoeken. De uiteindelijke tijden ontvangt u in de vorm van een programma dat u zes weken voorafgaand aan het arrangement per e-mail ontvangt. De Museum Plus Bus streeft ernaar de dag voor u binnen de grenzen van 9:00 tot 18:00 uur te houden.

Wat zijn de Deelnemersvoorwaarden?

Een PDF document met de Deelnemersvoorwaarden, Huisregels en veelgestelde vragen treft u hier: Deelnemersvoorwaarden Museum Plus Bus versie 13-7-2022

Faciliteiten

VERBORGEN

FGXFG

Kan ik met mijn rolstoel in de bus?

Ja, rolstoelen kunnen worden meegenomen in de bus. Onderin het laadruim is plaats voor maximaal zestien (16) opvouwbare hulpmiddelen (rollators en opvouwbare rolstoelen)*. Daarnaast kunnen er maximaal twee vaste rolstoelen of één elektrische rolstoel boven in de bus worden geplaatst.

* In het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Joods Museum, Kunstmuseum Den Haag en het Zeeuws Museum zijn maximaal tien (10) opvouwbare hulpmiddelen toegestaan. In het Zeeuws Museum zijn wegens de opstelling geen elektrische rolstoelen toegestaan.

Is er een rolstoellift in de bus?

Ja, de Museum Plus Bus is uitgerust met een rolstoellift. Het platform van de lift is 82 centimeter breed en 122 centimeter lang. De lift wordt gebruikt om de vaste rolstoelen bovenin te plaatsen, maar ook wanneer een deelnemer slecht ter been is kan er onder begeleiding van de chauffeur gebruik worden gemaakt van de rolstoellift. 

Is er een toilet aanwezig in de bus?

Ja, er is een toilet aanwezig in de bus, maar vanwege veiligheidsredenen is het niet mogelijk het toilet te bezoeken in een rijdende bus. Vriendelijk verzoek om voorafgaand aan de reis of bij aankomst in het museum gebruik te maken van een vast toilet. Op verzoek kan er onderweg een sanitaire stop ingelast worden.

Kan mijn scootmobiel mee in de bus?

Nee, de Museum Plus Bus staat om veiligheidsredenen geen (opvouwbare) scootmobielen toe in de bus en in de aangesloten musea. 

Programma

VERBORGEN

FGXFG

Verzorgt de Museum Plus Bus lunch voor de deelnemers?

Nee, lunch zit niet inbegrepen bij het Museum Plus Bus dagarrangement. De lunch dient groepsgewijs georganiseerd te worden door de contactpersoon van de groep.
De Museum Plus Bus biedt twee lunchopties aan:

  • Optie één (1): Een betaalbaar luncharrangement kan groepsgewijs worden geboekt bij het museumcafé. In het programma dat de Opdrachtgever zes (6) weken voorafgaand aan het arrangement ontvangt staat het lunchmenu beschreven en staan de contactgegevens van het museumcafé vermeld. Indien er wegens omstandigheden uiteindelijk minder mensen lunchen dan op voorhand is afgesproken, zijn de volledige kosten voor eigen rekening. Het museumcafé koopt de lunch namelijk speciaal voor onze groepen in.
  • Optie twee (2): De Deelnemers brengen eigen lunchpakketten mee en nuttigen deze in de bus.

De contactpersoon maakt de keuze twee (2) weken voorafgaand aan het arrangement bij de Museum Plus Bus bekend.
Het nuttigen van eigen meegebrachte lunch is in de musea en in de museumcafés niet toegestaan.

Wat kost deelname aan een Museum Plus Bus arrangement?

De Museum Plus Bus arrangementen worden gratis aangeboden dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Het is absoluut niet de bedoeling dat de deelnemende organisatie / contactpersoon bijvoorbeeld administratiekosten doorberekenen aan de deelnemers. Kosten die wel doorberekend mogen worden zijn de kosten voor een lunchmenu in het museumcafé.

Hoe kan ik me inschrijven voor een Dagarrangement met de Museum Plus Bus?

De inschrijving opent jaarlijks op 1 oktober via een inschrijfformulier op de website van de Museum Plus Bus.

In het museum

VERBORGEN

FGXFG

Moeten we in het museum in de rij staan voor een kaartje?

Nee, de entree wordt verzorgd door de Museum Plus Bus. Veel musea hebben een fastlane of groepsentree waardoor onze groepen snel naar binnen kunnen. Houdt u er wel rekening mee dat het rondom het museum erg druk kan zijn.

 

Mag ik fotograferen in het museum?

In veel musea is het niet toegestaan te fotograferen of alleen zonder flits. Raadpleeg de website van het museum voor meer informatie of vraag het op de dag zelf aan een museummedewerker. U mag wel foto’s in de bus of in de openbare ruimte maken.

Wat mag ik wel en niet meenemen in het museum?

U mag alles meenemen, behalve: scherpe voorwerpen, wapens en zaken waarmee u de tentoongestelde werken of de bezoekers van het museum schade kunt berokkenen. Paraplu’s, grote tassen en rugzakken mogen ook niet het museum in. U kunt deze afgeven bij de garderobe of deponeren in een kluisje. In het museum zijn geen huisdieren toegestaan, uitgezonderd wanneer het een hulphond betreft.

Zijn er speciale regels in het Joods Museum in verband met de Joodse wetten?

Ja, het Joods Museum is een koosjer gebouw, wat inhoudt dat u helemaal geen etenswaren mee naar binnen mag nemen het museum in. Heeft u toch eten of drinken in uw tas? Dan kunt u deze achterlaten in een gratis kluisje bij de entree. Ook de gerechten en dranken die u in het museumcafé geserveerd krijgt zijn koosjer. Mannelijke bezoekers hoeven in het Joods Museum geen keppeltje te dragen.

Kan ik een hulpmiddel lenen in het museum?

Ja, de meeste musea hebben hulpmiddelen te leen. U doet er verstandig aan vooraf contact met het museum op te nemen om te vragen of u een rolstoel/rollator kunt lenen.
Als u voor een groep deelnemers hulpmiddelen huurt bij een extern bureau, dan verzoeken wij u vriendelijk om deze te laten bezorgen bij het betreffende museum en niet bij de opstapplaats.