In 2018 schreven we een wedstrijd uit waarbij groepen ouderen herinneringen konden insturen aan een Museum Plus Bus uitstapje. Ze maakten kans op een extra feestelijk jubileumrit. Meer dan 100 verhalen en kunstwerken werden ingestuurd! Dit verhaal willen we jullie op deze maandagochtend niet onthouden:

“Ik zat naast een oudere dame in de bus. Zij vertelde dat ze voor het eerst van haar leven naar een museum zou gaan. Ze was 84 jaar oud, maar omdat haar man er niet van hield waren ze nooit eens naar een museum geweest. Haar man was overleden en ze vond het erg leuk om met anderen naar het Rijksmuseum te gaan. Haar hobby was borduren en nu kon ze de Nachtwacht eens in het echt zien, nadat ze hem thuis al jaren geleden had geborduurd.

Tijdens de rondleiding kwamen we natuurlijk langs de Nachtwacht. Daar was het erg druk met bezoekers, maar met haar rollator wist mevrouw binnen de kortste keren vooraan bij de Nachtwacht te komen. Ze stond er eerst stil naar te kijken en daarna begon ze met haar vinger te wijzen. Opeens zei ze met harde stem zodat iedereen het kon horen dat het schilderij niet klopte. Iedereen om haar heen was verbaasd en toen ik haar vroeg wat er niet klopte, zei ze dat er twee mensen te weinig op stonden. Hoe ze daar nu bijkwam? Dat kwam dus omdat op het schilderij wat ze thuis had geborduurd twee mannen meer waren afgebeeld.
Omstanders moesten een beetje om haar lachen, maar ze werd gered door de suppoost die bij het schilderij stond. Mevrouw had helemaal gelijk, omdat het schilderij ooit ingekort was omdat het moest passen tussen twee deuren waren er twee mensen weggevallen.

Mevrouw keek trots om zich heen en liep toen statig weg achter haar rollator. Als iemand wat wist van de Nachtwacht was zij het wel. Ze had tenslotte jaren aan het borduurwerk gewerkt.”